• Középiskolás történelem verseny 2019

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája...

 • Sorsfordulók, sorsfordítók előadássorozat

  Folytatódik a Történelemtudományi Intézet által szervezett Sorsfordulók,...

 • Történelemtudományi Intézet

 • Amerikai magyarok - magyar amerikaiak konferencia

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és a Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Tagozata konferenciát rendez Amerikai magyarok - magyar amerikaiak. A közös történelem kutatásának állása napjainkban címmel. Részletek az alábbi plakáton olvashatók.

 • Az Esterházyak ifjabb fraknói ága

  Az Esterhazyanum Tudományos Kutatócsoport tisztelettel meghívja Önt a 2018. november 29-én, csütörtökön, 16.30-kor kezdődő Az Esterházyak fraknói ifjabb ága című könyv bemutatójára.

 • Dr. Kristóf Ilona pécsi előadása

  2018. november 15-én a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának és a Magyar Tudományos Akadémia Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport és a Szent István Tudományos Akadémia társszervezésében a Mátyás király és az Egyház című konferencia került megrendezésre Pécsett.

 • Rendi országgyűlés - polgári parlament konferencia

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és a Magyar Nemzeti Levéltár közös szervezésében 2018. nov. 29. és dec. 1. között kerül megrendezésre a Rendi országgyűlés - polgári parlament. Érdekképviselet és törvényhozás Magyarországon a 15. századtól 1918-ig című tudományos konferencia. Ennek programja megtekinthető az alábbi plakátra kattintva.

 • Díjátadó a Magyar Tudomány Ünnepén

  Az MTA Miskolci Területi Bizottsága (MAB) az Eszterházy Károly Egyetem Kápolnájában rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényének nyitóülését. Az ünnepség keretein belül került sor az MTA-MAB díjak átadására.

 • Konferencia a történeti hálózatkutatásról

  A Szegedi Információtörténeti Műhely a Sic Itur ad Astra Műhellyel közösen 2018. október 25-én konferenciát szervezett "Hálózat, Információ, Történelem" címmel az ELTE BTK központi épületében, melyen intézetünk két oktatója is részt vett.

 • Előadások az MTA Kutatóházában

  A "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport interdiszciplináris tudományos konferenciát szervezett 2018. október 25-26-án Apák és fiúk, anyák és lányok. Szülői szerepek, gondoskodás és tekintély a premodern családban címmel. A Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóházában megrendezésre került konferencián Intézetünk három oktatója is előadást tartott.

 • 1918: vég és kezdet

  Nemzetközi régiótörténeti tudományos konferencia az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetében

 • Középiskolás történelem verseny 2019

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája középiskolás történelem versenyt hirdet A forradalmak kora címmel. A verseny három írásbeli fordulóból áll. A döntő 2019. április 13-án kerül megrendezésre.

 • Bemutatkoznak Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjasaink

  Az alábbi rövid beszámolókban Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat elnyert, történelem szakos hallgatóink mutatják be kutatási témájukat, s árulják el motivációikat, valamint azt, mit jelent számukra az elnyert ösztöndíj.

 • Sorsfordulók, sorsfordítók előadássorozat

  Folytatódik a Történelemtudományi Intézet által szervezett Sorsfordulók, sorsfordítók című ismeretterjesztő előadássorozat a Bródy Sándor Könyvtárban a 2018/2019. tanév őszi félévében is. Az előadások tematikája ezúttal aktuális történelmi évfordulókhoz kapcsolódik.

 • Mi a munkás ma?

  Interdiszciplináris társadalomtudományos konferencia az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének szervezésében.

 • 1918 - Vég és kezdet (2018. október 24-25.)

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének és Doktori Iskolájának régiótörténeti (Társadalmi és gazdasági változások Északkelet-Magyarországon a XX. században) kutatócsoportja és kutatási programja 1918 – VÉG ÉS KEZDET címmel konferenciát rendez Egerben, 2018. október 24-25-én.

 • Kollégáink a Történelmi Társulat konferenciáján

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetén belül működő Eger város történeti kutatócsoport négy tagja előadást tartott az augusztus 14-16-án Zamárdiban megrendezésre került A hely embere – az ember „helye”. Emberközpontú történetírás ‒ helytörténeti kutatás című várostörténeti konferencián.

 • Amerikai magyarok - magyar amerikaiak konferencia

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete tudományos konferenciát szervez a Magyarországról Észak-Amerikába irányuló kivándorlás, illetve a magyar és az amerikai/kanadai történelem kapcsolódási pontjait tanulmányozó történészek, társadalomtudósok számára.

 • Konferencia felhívás

  A munkáskultúra és az ipari táj átalakulása - munkások a rendszerváltás utáni Kelet-Közép-Európában és Magyarországon

 • Dr. Verók Attila habilitációja

  A Történelemtudományi Intézet Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszékének oktatója, Dr. Verók Attila tanszékvezető egyetemi docens 2018. május 14-én sikeresen megtartotta habilitációs előadásait a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskolájában.

 • Az Eger város történeti kutatócsoport konferenciája

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének keretei között működő Eger város történeti kutatócsoport május 14-én mutatja be eddigi kutatási eredményeit. Az előadások leginkább módszertani, rendelkezésre álló források kapcsán felmerülő kérdéseket, problémákat járnak körül. A konferencia programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • PhD-hallgatók konferenciája

  A Történelemtudományi Doktori Iskola első éves PhD-hallgatói az idei évben május 10-én mutatkoznak be a kutatásaikkal az érdeklődők előtt. A konferencia programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • Írjuk együtt Eger történetét!

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetén belül a közelmúltban alakult Eger város történeti kutatócsoport egyik fő vállalása városunk 20. századi történetének tudományos összefoglalása. A terveink szerint a tudományos kutatómunka és ismeretterjesztés mellett olyan fórumot szeretnénk megteremteni, ahová városunk civil lakosságát is be tudnánk vonni és érdekelté tudnánk tenni ebben a vállalkozásban.