• Konferenciafelhívás

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének régiótörténeti...

 • Dr. Rainer M. János az MTA levelező tagja lett

  A Magyar Tudományos Akadémia 2019. május 7-én a levelező tagjai közé választotta...

 • Történelemtudományi Intézet

 • Főcze János védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Főcze János "A Magyar Dolgozók Országos Szövetsége (MADOSZ) története (1934-1944)" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Vargáné dr. Balogh Judit egyetemi tanári kinevezése

  Áder János köztársasági elnök 2019. szeptember 1-től egyetemi tanárrá nevezte ki kollégánkat, Vargáné dr. Balogh Juditot.

 • Nagy Andor védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Nagy Andor "Érvényesülési stratégiák a brassói szász tisztviselők körében. Kapcsolatháló-elemzés és családrekonstrukció az alkalmi nyomtatványok segítségével (1650-1750)" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Konferenciafelhívás

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének régiótörténeti és várostörténeti kutatócsoportjai VÖRÖS ÉS FEHÉR -- Társadalmi-politikai átmenetek Északkelet-Magyarországon a 19-20. század fordulójától címmel konferenciát szervez. A részletek megtekinthetők az alábbi plakáton.

 • Dr. Rainer M. János az MTA levelező tagja lett

  A Magyar Tudományos Akadémia 2019. május 7-én a levelező tagjai közé választotta dr. Rainer M. Jánost, az Eszterházy Károly Egyetem Új és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanárát, a Történelemtudományi Doktori Iskola vezetőjét.

 • Doktorandusz hallgatók VIII. konferenciája

  A Történelemtudományi Doktori Iskolában idén a nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az első éves hallgatók konferenciája. A 2019. május 9-én 13 órakor kezdődő rendezvény programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • Dobogós helyezettek az OTDK-n

  A Történelemtudományi Intézet hallgatói eredményesen szerepeltek a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Az alábbiakban ezen eseménysorozatról olvashatják részletes beszámolónkat.

 • East-Central-Europe folyóirat új száma

  Megjelent az East-Central-Europe folyóirat 2019/1. száma, aminek vendégszerkesztője Valuch Tibor, az EKE BMK Történelemtudományi Intézetének professzora.

 • II. Rákóczi Ferenc emlékév megnyitója

  2019. március 27-én dr. Gebei Sándor professor emeritus előadásával kerül megnyitásra egyetemünkön a II. Rákóczi Ferenc emlékév. A Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár egy kiállítással, valamint az utóbbi intézmény a Rákóczihoz kötődő emlékeinek bemutatásával készül a megemlékezésre. A részletek megtekinthetők az alábbi plakáton.

 • Mozaikok a Kárpát-medence történelméből konferencia

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája konferenciát szervez MA és tanári szakos hallgatók részére Mozaikok a Kárpát-medence kora újkori és újkori történelméből címmel. A 2019. április 5-én esedékes rendezvény programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • Ballabás Dániel védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Ballabás Dániel "A főrendiházi reform és a magyar főnemesség földbirtokviszonyai" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Szegő Iván Miklós védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Szegő Iván Miklós "Gazdasági ingadozás és elitváltozás. Finnország és Magyarország, 1945-1990." című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • SORSFORDULÓK, SORSFORDÍTÓK ELŐADÁSSOROZAT

  Folytatódik a Történelemtudományi Intézet által szervezett Sorsfordulók, sorsfordítók című ismeretterjesztő előadássorozat a Bródy Sándor Könyvtárban a 2018/2019. tanév tavaszi félévében is. Az előadások ezúttal különböző egyetemes történelmi témákhoz kapcsolódnak.

 • Fábián Máté védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Fábián Máté "Borbély-Maczky Emil (1887-1945). Politikai életrajz" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Mesterképzéses hallgatók konferenciája

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája konferenciát szervez a magyar történelem 1526 utáni időszakát kutató, mesterképzésben tanuló hallgatók számára. A konferencia jó lehetőséget kínál a kutatási eredményeik prezentálására és a kapcsolatépítésre. Terveink szerint az elhangzott előadások szerkesztett változatából egy kötetet fogunk megjelentetni. A részletek az alábbi plakáton olvashatók.

 • Konferenciák, műhelybeszélgetések XV.

  Megjelent a Történelemtudományi Doktori Iskola Konferenciák, műhelybeszélgetések kiadványsorozatának XV. kötete.

 • Bajcsi Ildikó védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Bajcsi Ildikó "A cserkészettől a kommunizmusig : A sarlósok alternatívái a két világháború közötti Csehszlovákiában" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Alabán Péter védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Alabán Péter "A társadalmi dezintegráció társadalomtörténeti összefüggései Ózdon és környékén a rendszerváltozás után" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Amerikai magyarok - magyar amerikaiak konferencia

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és a Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Tagozata konferenciát rendez Amerikai magyarok - magyar amerikaiak. A közös történelem kutatásának állása napjainkban címmel. Részletek az alábbi plakáton olvashatók.

 • Az Esterházyak ifjabb fraknói ága

  Az Esterhazyanum Tudományos Kutatócsoport tisztelettel meghívja Önt a 2018. november 29-én, csütörtökön, 16.30-kor kezdődő Az Esterházyak fraknói ifjabb ága című könyv bemutatójára.