• Rainer M. János akadémiai székfoglalója

  Dr. Rainer M. János, intézetünk professzora, 2019. december 12-én 15 órakor tartja...

 • Konferenciafelhívás

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének Digitalizáció a...

 • Középiskolás történelem verseny 2020

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája...

 • Történelemtudományi Intézet

 • Sorsfordulók, sorsfordítók sorozat következő előadása

  2019. november 20-án 16:30-tól folytatódik a Sorsfordulók, sorsfordítók sorozat a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Ezúttal Várkonyi Péter tanár úr a 20. század eleji kivándorlásról tart előadást. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 • Rainer M. János akadémiai székfoglalója

  Dr. Rainer M. János, intézetünk professzora, 2019. december 12-én 15 órakor tartja az akadémiai székfoglaló beszédét. A meghívót az alábbiakban mellékeljük.

 • Nők és szerepek tudományos konferencia

  Az EKE Történelemtudományi Intézete és a Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Területi Csoportja közös szervezésében a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében 2019. nov. 14-én kerül megrendezésre a Nők és szerepek című tudományos konferencia. Az előadások egyrészt a középkortól napjainkig a nők számára adott szereplehetőségeket vizsgálják, másrészt azokat a "normaszegéseket", amik révén a nők megpróbálták kitágítani a kor, a társadalom által számukra felkínált cselekvési kereteket. A konferencia programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • Konferenciafelhívás

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének Digitalizáció a történelemtudományban kutatócsoportja #hagyomány #innováció #történelem címmel konferenciát szervez Egerben, 2020. január 17-én.

 • Középiskolás történelem verseny 2020

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája Trianon 100. évfordulója alkalmából középiskolás történelem versenyt hirdet "Ne bántsd a magyart!" címmel. A verseny három írásbeli fordulóból áll. A döntő 2020. április 25-én kerül megrendezésre.

 • Régiótörténeti konferencia

  A Történelemtudományi Intézetben működő Társadalmi és gazdasági változások Északkelet- Magyarországon a XX. században, illetve az Eger Város Története kutatócsoportok szervezésében 2019. október 24-25-én, immáron másodízben kerül megrendezésre Nemzetközi Régiótörténeti Konferencia. Az idei tudományos tanácskozás címe „Vörös és fehér. Társadalmi-politikai átmenetek Északkelet-Magyarországon a 19-20. században”.

 • Akkreditációs határozat

  A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a 2019. július 19-én meghozott határozatával 2024. július 19-ig akkreditálta az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskoláját.

 • Valuch Tibor angol nyelvű tanulmánya Ózdról

  Megjelent intézetünk oktatójának, Valuch Tibornak "A Special Kind of Cultural Heritage - The Remembrance of Workers’ Life in Contemporary Hungary – Case Study of Ózd" című tanulmánya a Stefan Berger által szerkesztett, "Constructing Industrial Pasts Heritage, Historical Culture and Identity in Regions Undergoing Structural Economic Transformation" című, a Berghahn Kiadó New York-Oxford által kiadott tanulmánykötetben.

 • Főcze János védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Főcze János "A Magyar Dolgozók Országos Szövetsége (MADOSZ) története (1934-1944)" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Vargáné dr. Balogh Judit egyetemi tanári kinevezése

  Áder János köztársasági elnök 2019. szeptember 1-től egyetemi tanárrá nevezte ki kollégánkat, Vargáné dr. Balogh Juditot.

 • Nagy Andor védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Nagy Andor "Érvényesülési stratégiák a brassói szász tisztviselők körében. Kapcsolatháló-elemzés és családrekonstrukció az alkalmi nyomtatványok segítségével (1650-1750)" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Dr. Rainer M. János az MTA levelező tagja lett

  A Magyar Tudományos Akadémia 2019. május 7-én a levelező tagjai közé választotta dr. Rainer M. Jánost, az Eszterházy Károly Egyetem Új és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanárát, a Történelemtudományi Doktori Iskola vezetőjét.

 • Doktorandusz hallgatók VIII. konferenciája

  A Történelemtudományi Doktori Iskolában idén a nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az első éves hallgatók konferenciája. A 2019. május 9-én 13 órakor kezdődő rendezvény programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • Dobogós helyezettek az OTDK-n

  A Történelemtudományi Intézet hallgatói eredményesen szerepeltek a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Az alábbiakban ezen eseménysorozatról olvashatják részletes beszámolónkat.

 • East-Central-Europe folyóirat új száma

  Megjelent az East-Central-Europe folyóirat 2019/1. száma, aminek vendégszerkesztője Valuch Tibor, az EKE BMK Történelemtudományi Intézetének professzora.

 • II. Rákóczi Ferenc emlékév megnyitója

  2019. március 27-én dr. Gebei Sándor professor emeritus előadásával kerül megnyitásra egyetemünkön a II. Rákóczi Ferenc emlékév. A Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár egy kiállítással, valamint az utóbbi intézmény a Rákóczihoz kötődő emlékeinek bemutatásával készül a megemlékezésre. A részletek megtekinthetők az alábbi plakáton.

 • Mozaikok a Kárpát-medence történelméből konferencia

  Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája konferenciát szervez MA és tanári szakos hallgatók részére Mozaikok a Kárpát-medence kora újkori és újkori történelméből címmel. A 2019. április 5-én esedékes rendezvény programja megtekinthető az alábbi plakáton.

 • Ballabás Dániel védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Ballabás Dániel "A főrendiházi reform és a magyar főnemesség földbirtokviszonyai" című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • Szegő Iván Miklós védése

  Az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa, illetve a Történelemtudományi Doktori Iskola Tanácsa -- a felkért opponensek egybehangzó véleménye alapján -- nyilvános vitára bocsájtotta Szegő Iván Miklós "Gazdasági ingadozás és elitváltozás. Finnország és Magyarország, 1945-1990." című értekezését, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk Önt.

 • SORSFORDULÓK, SORSFORDÍTÓK ELŐADÁSSOROZAT

  Folytatódik a Történelemtudományi Intézet által szervezett Sorsfordulók, sorsfordítók című ismeretterjesztő előadássorozat a Bródy Sándor Könyvtárban a 2018/2019. tanév tavaszi félévében is. Az előadások ezúttal különböző egyetemes történelmi témákhoz kapcsolódnak.