Az 1956-os események az Egri Pedagógiai Főiskolán

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 14.

2017. június 16-án nyílt meg az egri MEFESZ történetét feldolgozó kiállítás az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetében.

Június 16-án, Nagy Imre kivégzésének 59., újratemetésének 28. évfordulóján került sor Az 1956-os események az Egri Pedagógiai Főiskolán és Egerben című kiállítás megnyitójára. A tárlat az 1956-os forradalom egri eseményeit, az Egri

Pedagógiai Főiskola hallgatóinak tevékenységét és a MEFESZ történetét mutatja be.
Nyitóbeszédében Dr. Kozári József, a kuratórium elnöke kiemelte: a kiállítás hiánypótló, hiszen az egri hallgatók forradalmi helytállását eddig főként szakmunkák örökítették meg, mostantól viszont a nagyközönség számára is elérhetővé váltak az információk. Ez azért különösen fontos, mert az egriek keveset tudnak a főiskolán lezajlott eseményekről és ezek főszereplőiről, hiszen a hallgatók többsége az ország különböző településeiről érkezett, hogy Egerben szerezzen tanári diplomát, így 1956 után nem maradtak a városban.

Mint azt Dr. Pap József és Fábián Máté, a kuratórium tagjai elmondták, az Eszterházy Károly Egyetem a bemutatott anyag kapcsán meghívta a 60 évvel ezelőtti hallgatókat, akik július 5-én délután tekintik meg a kiállítást egy kisebb ünnepség keretében.

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani az anyagot, hogy minden korosztály számára befogadható legyen. Így makettek, plakátok és korabeli sajtóanyagok egyaránt megtekinthetőek – a tervek szerint az év végéig – a Líceum második emeleti folyosóján felállított tárlókban.

A kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatja és „A magyar szabadság éve" elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.


< Vissza