Bemutatkoznak Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjasaink

Utolsó módosítás: 2018. október 18.

Az alábbi rövid beszámolókban Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat elnyert, történelem szakos hallgatóink mutatják be kutatási témájukat, s árulják el motivációikat, valamint azt, mit jelent számukra az elnyert ösztöndíj.

 

 

Laczkó Vivien (IV. évfolyam, osztatlan történelemtanár – etikatanár szak)

A kutatási témám, mellyel még középiskolás koromban ismerkedtem meg A ciszterci rend egri gimnáziumának története a rövid 20. században. Ennek egy kis szeletét vizsgálom körülbelül fél éve, az első világháborús időszakot Fábián Máté Tanár Úr témavezetésével. Az őszi házi TDK-n ezzel a témával indulok. Számomra nagyon sokat jelent ez a téma mind szentimentálisan (én is cisztercis diák voltam), mind kutatási téren. Folyamatosan kutatok szakirodalom iránt a témában, eddig sikertelenül. Ebből adódóan ez egy feltáratlan terület, mely sok új eredménnyel tud hozzájárulni a történelemtudomány megállapításaihoz a korszakkal kapcsolatban.

Már elsőéves egyetemistaként kitűztem magam elé célként, hogy szeretnék – akkori nevén –köztársasági ösztöndíjas lenni. Elnyerése fontos mérföldkő az életemben, ami a későbbiekben is meghatározó lehet. Jó érzéssel tölt el, hogy a tanulmányi eredményeim, tevékenységem az egyetemi közösségen belül (demonstrátorság, rendezvények szervezése) és a Történelemtudományi Intézetben végzett lelkiismeretes munkámmal kiérdemelhettem ezt a kitüntetést.

Stefán Antal Krisztián (IV. évfolyam, osztatlan történelemtanár – földrajztanár szak)

Fő kutatási témám jelenleg a kora Kádár-kori szervezett bűnözés Nógrád megyében, Fábián Máté tanár úr témavezetésével. A témát főleg családi kötődés miatt választottam és persze azért, mert már gyerekkorom óta különösen érdekelnek a bűnügyek és a bűnügyi nyomozás. Hatalmas megtiszteltetést jelent számomra az elnyert ösztöndíj. Az elmúlt tanév különösen sok munkával telt, így nagy öröm volt mikor megtudtam, hogy elnyertem az ösztöndíjat. A jövőben kutatási tevékenységemmel és tanulmányi eredményemmel szeretném bebizonyítani, hogy nem érdemtelenül kaptam meg az ösztöndíjat.

Szászi Brigitta (IV. évfolyam, osztatlan történelemtanár – földrajztanár szak)

Az ösztöndíjat elsősorban az egyetemi közösségben végzett munkámért kaptam. Egyebek mellett egy évig voltam a TTK alelnöke, ezáltal több bizottság munkájában is részt vettem. Tagja voltam az akkori BTK (most BMK) diák tanácsának, a Történelemtudományi Intézet megbízásából. Programokat szerveztem és táboroztattam is az egyetemen. Ezekhez járult még a jó tanulmányi eredményem, aminek eredményeként kaphattam meg a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat.

Számomra az ösztöndíj elnyerése a munkám megkoronázását, elismerését jelenti. Eddig is éreztem tanáraim, oktatóim felől a bizalmat, megbecsülést, de ez egy kézzel fogható bizonyíték, ami örökké emlékeztetni fog erre a szép időszakra. Továbbá ez egyfajta bizonyítás magam és a családom felé is, hogy büszkék lehessenek rám és én is büszke lehessek magamra.

Pap Gergő (III. évfolyam, történelem BA)

Kutatási témám az 1984-es szilvásváradi fogathajtó világbajnokság, melyben dr. Bartók Béla tanár úr segít nekem, mint témavezető. Szilvásváradi lakos vagyok, így már eleve az ottani lovasélettel akartam foglalkozni, de magára a VB jelentőségére Bartók Béla tanár úr hívta fel a figyelmemet. Nagyon megtisztelő számomra ez az ösztöndíj, és bíztatok mindenkit, hogy pályázza meg, én magam sem gondoltam, hogy meg fogom kapni.

Simonyi Sándor Rajmond (IV. évfolyam, osztatlan történelemtanár – földrajztanár szak)

Kutatási témám A Földrajzoktatás módszertana, témavezetőm dr. Homoki Erika. Mivel a közeljövőben én is tanár szeretnék lenni, ezért kíváncsi voltam, hogy a diákok hogyan viszonyulnak a földrajzórához, továbbá a tapasztalt "kollégáim" hogyan oktatnak, mi az, amivel le tudják kötni a tanulók figyelmét. Úgy gondolom, hogy ennek a kutatásnak az eredményét majd történelem órákon is tudom kamatoztatni.
Nagy örömömre szolgál, hogy az idei tanévben elnyerhettem a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat. Sokat dolgoztam érte egész évben és büszke vagyok arra, hogy elismerték a munkámat.

A hírt küldte: Berán-Juhász Henrietta


< Vissza