Elindult az AgriAnno program

Utolsó módosítás: 2020. október 19.

Az Eszterházy Károly Egyetem Eger várostörténeti kutatócsoportja, a Tittel Pál Könyvtárral együttműködve, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum közösen hozta létre az AgriAnno programot, melynek célja Eger város 20. századi történetének összefoglalása.

Felhívásunk értelmében várunk minden Egerrel kapcsolatos, 1900 és 1990 között keletkezett, a hétköznapi élet bármely vonatkozását érintő (politika, kultúra, család, egyházak, iskola, munka, építészet, ünnepségek, szórakozás, ) írásos és tárgyi emléket (fotók, filmfelvételek, tárgyi emlékek, hivatalos iratok, naplók, levelek, személyes feljegyzések stb.). az 1900 és 1990 közötti időszakra vonatkozó visszaemlékezést, érdekes vagy jellemző élethelyzetet, eseményt megörökítő történetet.

A beérkező anyagokat az AgriAnno program munkatársai digitalizálják és archiválják, felhasználásuk módjáról (kutathatóság, publikálhatóság) a tulajdonos rendelkezhet. Az eredeti dokumentumok, emlékek a tulajdonosoknál maradhatnak, de a közgyűjtemények szívesen fogadják az ajándékozásra szánt anyagokat is. A felajánlott dokumentumok, tárgyak másolatai egy önálló, a programhoz kapcsolódó adatbázisban fognak tudományos, kutatási és ismeretterjesztési célokat szolgálni. A közgyűjteményeknek felajánlott eredeti dokumentumok, tárgyak a gyűjtőkörüknek megfelelő múzeumi, levéltári gyűjteményt fogják gyarapítani. A digitalizálást követően az eredeti dokumentumok, emlékek a tulajdonosoknál maradhatnak, de a közgyűjtemények szívesen fogadják az ajándékozásra szánt anyagokat is. Részletek a fenti plakáton!


< Vissza