Írjuk együtt Eger történetét!

Utolsó módosítás: 2018. április 19.

Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetén belül a közelmúltban alakult Eger város történeti kutatócsoport egyik fő vállalása városunk 20. századi történetének tudományos összefoglalása. A terveink szerint a tudományos kutatómunka és ismeretterjesztés mellett olyan fórumot szeretnénk megteremteni, ahová városunk civil lakosságát is be tudnánk vonni és érdekelté tudnánk tenni ebben a vállalkozásban.

A Pécs Története Alapítvány az elmúlt években indított útjára egy hasonló kezdeményezést, amely a közgyűjtemények és az Alapítvány szakmai együttműködésén alapulva nem csak a tudományos kutatásokat segíti elő, hanem a város, a témával foglalkozó ismeretterjesztő, iskolai, egyesületi programjait is összekapcsolja, mentorálja, támogatja. A Pécs8 projekt egyik szakmai ötletgazdája, dr. Bánkuti Gábor (PTE) elfogadta kutatócsoportunk meghívását és megosztotta tapasztalatait a kezdeményezéssel, a kezdeti nehézségekkel és a projektből kinőtt különböző programjaikkal kapcsolatban.

 

A közös terveink és lehetőségeink továbbgondolására a kutatócsoportunk egy műhelybeszélgetést tartott 2018. április 12-én, ahol városunk közgyűjteményeinek megbízott munkatársai képviseltették magukat: Bródy Sándor Megyei Könyvtár, Dobó István Vármúzeum, Heves Megyei Levéltár, Főegyházmegyei Levéltár, Főegyházmegyei Könyvtár és a Tittel Pál Könyvtár. A helyi közösségek és a városi intézmények együttműködésével és munkájának összehangolásával olyan hálózat kiépítésére törekszünk, amely nagyban elősegíti a közművelődéstől kezdve a lakosok városhoz fűződő kapcsolatának elmélyítését is. Az előadás és az azt követő megbeszélés, eszmecsere nemcsak szakmailag, hanem tapasztalati, gyakorlati vonatkozásaiban is előrelépést jelentettek a kitűzött közös céljaink eléréséhez.


< Vissza