Sorsfordulók, sorsfordítók sorozat tavaszi előadásai

Utolsó módosítás: 2020. április 03.

A Sorsfordulók, sorsfordítók sorozat előadásai a tavaszi félévben a modern Magyarország 100 évvel ezelőtti traumáját és annak következményeit járják körül.

A nyitó előadásban dr. Romsics Ignác egyetemi tanár az az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását és az első világháborút lezáró békerendszert mutatja be. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának három (egykori) hallgatója (dr. Bajcsi Ildikó, dr. Főcze János és Szabó György) a kisebbségi létbe kényszerített magyarság nézőpontjából szól a (cseh)szlovákiai, az erdélyi és a kárpátaljai magyarság elmúlt száz évéről. Végül a sorozat záró előadásaként dr. Rainer M. János egyetemi tanár a kisebbségi kérdés történetének egy kevésbé ismert időszakával foglakozik, amikor a felejtés kierőszakolásával próbálták megoldani a múltbeli traumák feldolgozását.

A tervezett program a következő:

  • január 22.: Dr. Romsics Ignác akadémikus, egyetemi tanár, EKE: Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és Trianon
  • február 12.: Dr. Bajcsi Ildikó tudományos munkatárs, Clio Intézet: Magyarnak lenni (Cseh)Szlovákiában
  • március 4.: Dr. Főcze János levéltáros, MNL OL: Magyarnak lenni Romániában
  • április 1.: Szabó György doktorandusz, EKE TDI: Magyarnak lenni Kárpátalján
  • április 22.: Dr. Rainer M. János akadémikus, egyetemi tanár, EKE: A kisebbségi kérdés a szocializmus időszakában

A rendezvénysorozat helyszíne a Bródy Sándor Könyvtár Központi Könyvtára, 3300 Eger, Kossuth Lajos u. 12. A tervezett kezdési időpont minden esetben: 16:30 óra.


< Vissza